Mamy ogromną przyjemność podzielić się z Wami efektami projektu „Nowe Technologie w ekologii – warsztaty dla dzieci z Sądecczyzny”.

Była to wyjątkowa inicjatywa, która miała na celu edukację i podniesienie świadomości ekologicznej oraz upowszechnienie wiedzy dotyczącej segregacji odpadów poprzez organizację warsztatów ekologicznych oraz udział w konkursie na innowacyjną metodę ograniczania odpadów.

Realizacja zajęć odbywała się w dwóch turach – w maju i wrześniu – co pozwoliło na dostosowanie ich do potrzeb uczestników. W warsztatach udział wzięło ponad 500 uczestników, co świadczy o ogromnym zainteresowaniu ekologią i nowymi technologiami w tym obszarze. Przez łącznie 150 godzin wciągających zajęć, przybliżyliśmy przedszkolakom oraz uczniom szkół podstawowych świat ekologii w sposób praktyczny i inspirujący.

Jednym z punktów programu było przekazanie wiedzy na temat OZE i GOZ – dzieci nie tylko dowiedziały się, czym są, ale także uczestniczyły w projekcie praktycznym, który wykorzystywał te technologie. Uczestnicy pod nadzorem trenera stworzyli projekty, które nie tylko uczyły ich, jak działać w zgodzie z przyrodą, ale również jak można to zastosować w codziennym życiu.

Podczas zajęć „Chrońmy przyrodę”, mali ekolodzy uczestniczyli w budowie domków dla owadów, budek lęgowych oraz schronień dla jeży. To nie tylko pomogło w ochronie lokalnej fauny, ale także pokazało, jak niewielkie działania mogą mieć ogromny wpływ na środowisko.

Nasze zajęcia skupiły się również na ważnej kwestii ograniczania odpadów. Dzieci uczyły się, jak naprawiać, przerabiać i ponownie wykorzystywać przedmioty, zamiast wyrzucać je na śmietnik. Powstało mnóstwo kreatywnych projektów.

Nie mniej ważnym działaniem w ramach projektu była organizacja konkursu ekologicznego “Zrób coś dla środowiska”.

Celem konkursu było zachęcenie uczestników do poszukiwania oryginalnych rozwiązań na rzecz redukcji odpadów. Chcieliśmy, aby uczestnicy podzielili się swoimi pomysłami na to, jak ograniczyć ilość śmieci w codziennym życiu, wykorzystując innowacyjne technologie i pomysłowość.

Uczestnicy mieli okazję zaprezentować swoje oryginalne projekty i koncepcje, które pomagają w ograniczaniu odpadów. Zgłoszone pomysły pokazują, że istnieje wiele sposobów na redukcję odpadów, które są zarówno efektywne, jak i łatwe do wdrożenia. W konkursie wzięło udział 5 placówek, które w swoje działania zaangażowały ponad 500 osób. Jesteśmy przekonani, że te nieszablonowe metody będą inspiracją dla innych i pomogą wprowadzić pozytywne zmiany w naszym stosunku do środowiska naturalnego.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom projektu, trenerom i partnerom za zaangażowanie i pasję. Jesteśmy przekonani, że nowe technologie w ekologii stanowią klucz do tworzenia bardziej zrównoważonej przyszłości.

Krótka relacja foto z projektu na naszym facebooku (1) Zakończenie projektu „Nowe Technologie w… – Fundacja Horyzont360 | Facebook