Działaj Lokalnie

Program „Działaj Lokalnie”  jest przedsięwzięciem Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności (PAFW), realizowanym przez Stowarzyszenie Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce, we współpracy z siecią Ośrodków Działaj Lokalnie (ODL), którym od 2020 roku jest także Fundacja Horyzont360.

Celem Programu jest wspieranie i aktywizowanie lokalnych społeczności na terenach wiejskich i w małych miastach poprzez projekty obywatelskie, które służą pobudzaniu aspiracji rozwojowych i poprawie jakości życia oraz przyczyniają się do budowania kapitału społecznego i dóbr wspólnych.

Fundacja Horyzont360 jako Ośrodek Działaj Lokalnie zasięgiem obejmie 4 gminy: Gródek nad Dunajcem, Łososina Dolna, Chełmiec, Korzenna.

Działania kierowane będą przede wszystkim do mieszkańców w/w Gmin.

ODL prowadzić będzie lokalny program grantowe oraz organizować będzie coroczne lokalny konkurs grantowy na dofinansowywanie inicjatyw obywatelskich, odpowiadających na zdiagnozowane potrzeby społeczności.

ODL, dzięki stałej obecności w społeczności, zapewniają właściwe rozpoznanie rzeczywistych problemów i efektywne rozdysponowanie środków finansowych. Ponadto na bieżąco pomagają grantobiorcom, którzy wcześniej nie brali udziału w konkursach grantowych. Dzięki nim środki finansowe trafiają do najmniejszych organizacji i grup inicjatywnych.

Pula środków przeznaczonych na wsparcie wynosi 18 tyś. zł w 2023r.
Maksymalna kwota dofinansowania dla jednego grantu wynosi 3.000,00 zł.

Strona programu: http://dzialajlokalnie.pl/
Klauzula informacyjna: http://dzialajlokalnie.pl/klauzula-informacyjna/
Polityka ochrony prywatności: http://dzialajlokalnie.pl/polityka-ochrony-prywatnosci/
Generator wniosków: www.generatorspoleczny.pl

Fundacja HORYZONT360 ogłasza nabór uzupełniający wniosków w Programie „Działaj Lokalnie 2023”

• Nabór kierowany do organizacji pozarządowych i grup nieformalnych z gmin: Chełmiec, Gródek nad Dunajcem, Korzenna, Łososina Dolna
  • Wnioski można składać do 04.08.2023r. wyłącznie drogą elektroniczną: generatorspoleczny.pl
  • Dotacje można uzyskać na projekty, które inicjują współpracę mieszkańców na rzecz dobra wspólnego, które służą pobudzaniu aspiracji rozwojowych i poprawie jakości życia
  • W tegorocznym naborze na wszystkie projekty grantowe przeznaczono łącznie 18000,00 zł. Kwota dofinansowania pojedynczego grantu nie może przekroczyć 3000,00 zł.

Jeśli macie pomysł, w jaki sposób zadbać o Wasze dobro wspólne, zaktywizować znajomych, sąsiadów, mieszkańców wokół tego celu to zapraszamy do złożenia wniosku.

Poszukujemy projektów, które:

– odpowiadają na realną potrzebę społeczności. Dobrem wspólnym może być miejsce spotkań w waszej miejscowości, pobliski teren przyrodniczy, dziedzictwo historyczne lub kulturowe, tradycje, projekt spędzenia czasu z dziećmi, aktywizacja seniorów, młodzieży,

– trwają od 2 do 4 miesięcy (między 07.08.2023 a 31.12.2023),

– są dłuższy, spójnym działaniem, który wpłynie na lokalną społeczność /nie dofinansowujemy akcji jednorazowych/

– zakładają zaangażowanie mieszkańców i wolontariuszy.

W ogólnopolskim Programie Działaj Lokalnie w roku 2023 funkcjonują trzy ścieżki tematyczne, w ramach których m.in. można składać wnioski:

• „Działaj lokalnie i solidarnie z Ukrainą”
  • „Działaj ekologicznie”
  • „Młodzież działa lokalnie”

Uwypuklenie tych trzech ścieżek ma na celu zwrócenie uwagi na najbardziej aktualne tematy społeczne.

WKŁAD WŁASNY

W planowanym projekcie konieczne jest założenie wkładu własnego. Musi to być przynajmniej 25% wartości wnioskowanej dotacji, z czego 5% w postaci finansowej. Pozostały wkład może być przedstawiony w formie rzeczowej, pracy społecznej lub wolontariatu.

JAK ZŁOŻYĆ WNIOSEK?

Wniosek składa organizacja pozarządowa samodzielnie/ grupa nieformalna za pośrednictwem innej organizacji lub instytucji

Nabór uzupełniający trwa od 10.07.2023  do 23.07.2023. Wnioski składane są wyłącznie przez Generator wniosków on-line. Wnioskodawcy nie przygotowują żadnych załączników ani dokumentów papierowych.

W tym roku uruchomiony został nowy generator wniosków adresem: https://generatorspoleczny.pl/

Jest to nowe narzędzie, w którym będą: składane wnioski, podpisywane umowy, rozliczane projekty. Każdy wnioskodawca musi założyć nowe konto!

Poniżej znajdą Państwo dokumentację konkursową oraz krótką instrukcję jak założyć konto.

W razie problemów prosimy o kontakt z Panią Natalią Domalik tel. 696 532 071 lub Iwoną Ząbek email: fundacja@fundacjahoryzont360.pl

Do składania wniosków zapraszamy wraz z Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Gminami: Chełmiec, Gródek nad Dunajcem, Korzenna, Łososina Dolna

Załączniki:

01 regulamin_lokalnego_konkursu_grantowego_DL_2023_nabór uzupełniający 28.07.2023

Regulamin_lokalnego_konkursu_grantowego_DL_2023_nabór uzupełniający

Instrukcja zakładania konta

Prezentacja dla wnioskodawcow DL 2023_Fundacja Horyzont360_nabór uzupeł.

02 Formularz_Wniosek_DL_2023_NGO

02 Formularz_Wniosek_DL_2023_IDL

02 Formularz_Wniosek_DL_2023_GN

Fundacja Horyzont360 ogłasza nabór wniosków ramach Programu Działaj Lokalnie 2023

Regulamin konkursu grantowego (Fundacja Horyzont360)  TUTAJ

Załącznik do regulaminu- wzór wniosku o dofinansowanie:

• Grupa nieformalna TUTAJ
  • Inicjatywa Działaj Lokalnie TUTAJ
  • Organizacje pozarządowe  TUTAJ

INSTRUKCJA DO ZAŁOŻENIA KONTA W GENERATORZE: TUTAJ

NABÓR WNIOSKÓW TRWA DO 08.06.2023 r. Przypominamy, że wnioski składane są w generatorze działaj lokalnie www.generatorspoleczny.pl

Zachęcamy do aplikowania !!!

WYNIKI NABORU 2023 !!!

Uprzejmie informujemy, że w ramach konkursu grantowego pn. Działaj lokalnie 2023 Komisja dokonała oceny wniosków złożonych na lokalne inicjatywy, które zostały zgłoszone m.in. przez organizacje pozarządowe, KGW, organizacje sportowe, stowarzyszenia oraz Inicjatywy DL z terenu gmin Chełmiec, Gródek nad Dunajcem oraz Korzenna.
Do konkursu wpłynęło 9 wniosków. Komisja wyłoniła 6 projektów, które otrzymały dofinansowanie na realizacją swoich pomysłów.
Wszystkim wnioskodawcom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie. Gratulujemy autorom najlepiej ocenionych projektów i życzymy sukcesów w realizacji.

Lista przyjętych wniosków

Lista odrzuconych wniosków Lista przyjętych wniosków